Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, που τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου, γνωρίσαμε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ' Γυμνασίου μερικές κορυφαίες γυναίκες που άφησαν το σημάδι τους στις Βιοεπιστήμες και στον κόσμο. Πρόκειται για διακεκριμένες γυναίκες-επιστήμονες, που με τη δράση τους μπορούν να εμπνεύσουν και να αποτελέσουν παράδειγμα για τους εφήβους.
H Stevens Nettie, Αμερικανίδα βιολόγος, ανακάλυψε τα χρωμοσώματα που καθορίζουν το φύλο των ανθρώπων.
Η Rosalind Franklin, έγινε γνωστή για τα πειράματα απεικόνισης του μορίου του DNA με χρήση ακτίνων Χ, τα οποία οδήγησαν στην ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA.
Η Martha Chase, Αμερικανίδα γενετίστρια, έγινε γνωστή για τη συμμετοχή της στην ομάδα που απέδειξε μέσω πειραμάτων ότι το DNA είναι το γενετικό υλικό, και όχι οι πρωτεΐνες.
Η Rachel Carson, θαλάσσια βιολόγος, έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του παγκόσμιου περιβαλλοντικού κινήματος, αναδεικνύοντας ως μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή, τη ρύπανση από χημικούς παράγοντες.
Η Αγγελική Παναγιωτάτου, ήταν η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο χώρος της επιστήμης, διαχρονικά, υποεκπροσωπείται από το γυναικείο φύλο, κάνοντας τις θετικές επιστήμες να μοιάζουν με ανδρική υπόθεση. Τα δύο φύλα δεν εμφανίζουν διαφορές στην αντιληπτική τους ικανότητα, αλλά μέχρι και τον 20ό αιώνα, οι γυναίκες δεν είχαν αντίστοιχη δυνατότητα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πλέον, στις περισσότερες χώρες, αγόρια και κορίτσια έχουν ίσες ευκαιρίες στη μάθηση, και αυτό έχει οδηγήσει στη μεγάλη αύξηση του επιστημονικού δυναμικού, στην πρόοδο των επιστημών αλλά και στη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών εν γένει.